LICITATII PUBLICE
LICITATII PUBLICE
Licitatiile publice se definesc prin vanzarea sau achizitia facuta public de catre o autoritate contractanta (primarie, scoala, spital, etc) sub reguli speciale, a unui produs sau serviciu.
Orice companie poate participa la licitatii publice, atata timp cat nu figureaza la ANAF cu datorii sau ca rau platnic.
Licitatiile publice au ca scop principal gasirea celui mai potrivit ofertant pentru realizarea unei lucrari din domeniul public. Licitatia publica se bazeaza pe principiul economic al concurentei, tocmai pentru ca autoritatile contractante sa se bucure de serviciile oferite de operatori economici care se potrivesc cel mai bine cerintelor lor si bineinteles bugetului stabilit.
Modalitatea cea mai transparenta de a derula aceste licitatiile publice este cea on-line, astfel astazi ne aflam in era licitatiilor publice electronice, chiar daca licitatiile publice au fost mentionate in documentele istorice cu secole in urma.
Licitatiile publice sunt impartite in doua categorii:
1.achizitii publice
◦Cine organizeaza licitatii de achizitie publica:
▪Autoritati contractante publice (Ministere, Primarii, Spitale, Scoli, Gradinite etc.)
▪Companii de stat si Private (Regii autonome: transport, electrocentrale, energie, de gospodarire urbana, Uzine Mecanice, Conpet, Oltchim, Lukoil, etc.)
2.licitatii publice de vanzare
◦Cine organizeaza licitatii publice de vanzare
▪Executori judecatoresti, Lichidatori judiciari
▪Case de licitatii
▪Persoane fizice private
Firmele sau pesonalee fizice doritoare sa participe la licitatii publice si sa incheie un contract de achizitie, sunt nevoite sa fie inregistrate in SEAP si sa aibe certificatul digital valabil.